Yes, we can!!

Amerikanerne har holdt i hevd kunsten med retorikk i taler og debatter, det så vi senest et klassisk eksempel på da Barack Obama holdt sin fengende seierstale på tampen av demokratenes valgvake i Grant Park Chicago, Illinois.

I norsk sammenheng er dette noe som har gått i glemmeboken. Tranmæl skal ha vært en som behersket dette, Gerhardsen også – selv om han advarte mot retoriske taler og mente at det var i konstruktiv debatt politiske saker skulle løses. Et eksempel fra vår moderne tid er kanskje Carl I. Hagens taler fra FrP sine 1. mai-arrangement, men da skal en vel virkelig legge godviljen til…

Dermed våger jeg å påstå at det er flere tiår siden noen norsk politiker har begeistret velgermassene med sine talegaver alene.

Trond Giske hadde også merket seg hvordan Obama har fått med seg velgerne, og var ute i NrK Radio i morges og mente at man i norsk politikk gjerne kunne øve opp evnen til å snakke til både hode og hjerte, ikke bare hodet. En som ikke var like enig så jeg på NrK Nyheter senere på dagen, han var fra instututt for lingvistikk og retorikk og mente derimot at en Obama-tale på norsk ville blitt oppfattet som merkelig og rart…

(se forøvrig talen på norsk her og se om du er enig…)

Eeeyh, DET sa man om rocketekster i et par tiår også, men se nå? Med tanke på stigende politikerforakt og synkende valgdeltakelse, hva har det nå å si om pansjis’ene syns det blir litt rart da? Nei, takke meg til engasjerende og retoriske innlegg fra norske politikere. Såh, hvem tror vi blir først ut?

…og til denne bloggs ene faste leser, get well soon! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s